Fondue z makaronem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2178
Składniki:
- 30 g makaronu rurki
- 20 g wędzonej szynki
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól
- pieprz biały
- Fondue:
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 100 g tartego sera ementaler
- 100 g tartego sera gruyère
- 100 g tartego sera cheddar
- 50 ml czystej wódki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Makaron rurki przesypać do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Przygotować Fondue: czosnek obrać ze skóry, rozgnieść go na drobne kawałeczki nożem i wysmarować nimi dno rondla. Następnie do wysmarowanego czosnkiem rondla wlać wino wytrawne i doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu. Po czym wsypać do tego tarty ser ementaler, gruyère i cheddar. Składniki wymieszać drewnianą łyżka, aby sery się rozpuściły na jednolitą masę. Wtedy mąkę ziemniaczaną przesypać do kubka, wlać do niej wiśniówkę, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać do rozpuszczonej masy serowej w rondlu. Do całości dodać pokrojoną wcześniej szynkę, wymieszać i podgrzewać razem jeszcze przez 1 minutę, ale na zmniejszonym już ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dodać do makaronu na talerzu. Gotową potrawę posypać tartym parmezanem.
Przygotować Fondue: czosnek obrać ze skóry, rozgnieść go na drobne kawałeczki nożem i wysmarować nimi dno rondla. Następnie do wysmarowanego czosnkiem rondla wlać wino wytrawne i doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu. Po czym wsypać do tego tarty ser ementaler, gruyère i cheddar. Składniki wymieszać drewnianą łyżka, aby sery się rozpuściły na jednolitą masę. Wtedy mąkę ziemniaczaną przesypać do kubka, wlać do niej wiśniówkę, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać do rozpuszczonej masy serowej w rondlu. Do całości dodać pokrojoną wcześniej szynkę, wymieszać i podgrzewać razem jeszcze przez 1 minutę, ale na zmniejszonym już ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dodać do makaronu na talerzu. Gotową potrawę posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)