Fondue z makaronem i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2178
Fondue z makaronem i szynką
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu rurki
  • 20 g wędzonej szynki
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz biały
  • Fondue:
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 100 g tartego sera ementaler
  • 100 g tartego sera gruyère
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 50 ml czystej wódki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Makaron rurki przesypać do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Szynkę pokroić w drobną kostkę.

Przygotować Fondue: czosnek obrać ze skóry, rozgnieść go na drobne kawałeczki nożem i wysmarować nimi dno rondla. Następnie do wysmarowanego czosnkiem rondla wlać wino wytrawne i doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu. Po czym wsypać do tego tarty ser ementaler, gruyère i cheddar. Składniki wymieszać drewnianą łyżka, aby sery się rozpuściły na jednolitą masę. Wtedy mąkę ziemniaczaną przesypać do kubka, wlać do niej wiśniówkę, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać do rozpuszczonej masy serowej w rondlu. Do całości dodać pokrojoną wcześniej szynkę, wymieszać i podgrzewać razem jeszcze przez 1 minutę, ale na zmniejszonym już ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dodać do makaronu na talerzu. Gotową potrawę posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów