Dynia pieczona z grzankami i fondue

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1969
Dynia pieczona z grzankami i fondue
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 mała dynia (czerwona)
  • 1 bagietka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Fondue:
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 100 g tartego sera Ementaler
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynię umyć, osączyć z wody, przeciąć w górnej jej części i wydrążyć środek. Bagietkę pokroić w cienkie kromki i przełożyć ją do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wysmarowanego oliwą z oliwek. Na pokrojoną bagietkę wyłożyć wydrążoną wcześniej dynię.

Przygotować fondue: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać wino wytrawne, wsypać tarty ser i mąkę. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż dynia zmięknie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów