Dynia pieczona z grzankami i fondue
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2189
Składniki:
- 1 mała dynia (czerwona)
- 1 bagietka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Fondue:
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 100 g tartego sera Ementaler
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynię umyć, osączyć z wody, przeciąć w górnej jej części i wydrążyć środek. Bagietkę pokroić w cienkie kromki i przełożyć ją do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wysmarowanego oliwą z oliwek. Na pokrojoną bagietkę wyłożyć wydrążoną wcześniej dynię.
Przygotować fondue: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać wino wytrawne, wsypać tarty ser i mąkę. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż dynia zmięknie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Przygotować fondue: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać wino wytrawne, wsypać tarty ser i mąkę. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż dynia zmięknie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)