Focaccia z pomidorami i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3386
Składniki:
- Na focaccię:
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 15 dag drożdży
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- kilka liści szpinaku
- Na nadzienie:
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- 20 dag żółtego sera w plastrach
- 2 łyżki oleju
- szczypta majeranku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować focaccię: Drożdże rozetrzeć z cukrem, 4 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wysypać mąkę na stolnicę, dodać sól, drożdże, 3 łyżki oliwy, wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto zbić w kulę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość do 1 cm i wykonać palcem wgłębienia. Szpinak umyć, pokroić na kawałki i przełożyć na ciasto. Ciasto posmarować pozostałą oliwą, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 220 stopni. Upieczone wyciągnąć, posypać solą gruboziarnistą i jak trochę przestygnie przekroić na dwie części. Przygotować nadzienie. Pomidory i pieczarki pokroić w plastry. Czosnek obrać i posiekać drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego czosnek, zeszklić, dodać pieczarki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, szczyptą majeranku i dodać pomidory. Całość smażyć do czasu, aż z pomidorów wyparuje połowa soku, wtedy dodać żółty ser i jak zacznie się roztapiać - przełożyć wszystko na jedną część pokrojonego ciasta. Następnie przykryć drugą, dobrze docisnąć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)