Focaccia z pomidorami i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3386
Focaccia z pomidorami i pieczarkami
fot. luisvilla / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na focaccię:
  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 dag drożdży
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • kilka liści szpinaku
  • Na nadzienie:
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag żółtego sera w plastrach
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta majeranku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować focaccię: Drożdże rozetrzeć z cukrem, 4 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wysypać mąkę na stolnicę, dodać sól, drożdże, 3 łyżki oliwy, wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto zbić w kulę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość do 1 cm i wykonać palcem wgłębienia. Szpinak umyć, pokroić na kawałki i przełożyć na ciasto. Ciasto posmarować pozostałą oliwą, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 220 stopni. Upieczone wyciągnąć, posypać solą gruboziarnistą i jak trochę przestygnie przekroić na dwie części. Przygotować nadzienie. Pomidory i pieczarki pokroić w plastry. Czosnek obrać i posiekać drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego czosnek, zeszklić, dodać pieczarki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, szczyptą majeranku i dodać pomidory. Całość smażyć do czasu, aż z pomidorów wyparuje połowa soku, wtedy dodać żółty ser i jak zacznie się roztapiać - przełożyć wszystko na jedną część pokrojonego ciasta. Następnie przykryć drugą, dobrze docisnąć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów