Focaccia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1601
Focaccia
fot. Like_the_Grand_Canyon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 10 g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonej marchwi
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pieprz

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z solą oraz ciepłym mlekiem i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Suszone pomidory z marchewką sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto ponownie przełożyć na stolnicę, dodać do niego sparzone wcześniej wrzątkiem warzywa oraz wszystkie przyprawy i całość razem zagnieść. Zagniecione ciasto wysmarować oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić, po czym podzielić na małe kawałki i uformować z nich płaskie bułki. Wszystko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (2)

Wygląda, bardzo smacznie :) Ale czy 10 ml mleka wystarczy? Bo zrobiłam zgodnie z przepisem i nie mogę wyrobić ciasta bo wyszło mi za suche :(

daj 100 ml mleka, to mój błąd

Podobne przepisy

Więcej przepisów