Focaccia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1757
Składniki:
- 100 ml ciepłego mleka
- 10 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonej marchwi
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z solą oraz ciepłym mlekiem i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Suszone pomidory z marchewką sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto ponownie przełożyć na stolnicę, dodać do niego sparzone wcześniej wrzątkiem warzywa oraz wszystkie przyprawy i całość razem zagnieść. Zagniecione ciasto wysmarować oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić, po czym podzielić na małe kawałki i uformować z nich płaskie bułki. Wszystko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (2)
Wygląda, bardzo smacznie :) Ale czy 10 ml mleka wystarczy? Bo zrobiłam zgodnie z przepisem i nie mogę wyrobić ciasta bo wyszło mi za suche :(
daj 100 ml mleka, to mój błąd