Flautas z kurczakiem i guacamole
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1663
Składniki:
- 100 g tartego sera Gouda
- 6 łyżek oleju
- 4 kukurydziane placki tortilli
- 3 pomidory
- 2 dojrzale awokado
- 2 udka z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Udka z kurczaka smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z patelni i oddzielić mięso od kości. Mięso przełożyć do miski. Cebule z 1 ząbkiem czosnku obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni. Dodać do tego 2 pokrojone drobno pomidory i razem smażyć przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do rozdrobnionego wcześniej kurczaka w misce. Następnie dodać do tego tarty ser Gouda, całość doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko nałożyć na placki tortilli, zawinąć w rulony i smażyć na pozostałym oleju na patelni na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym wyłożyć na talerz.
Przygotować guacamole: awokado umyć, osączyć z wody, obrać go ze skóry, usunąć pestkę. a miąższ przełożyć do miski. Miąższ z awokado dobrze rozgnieść widelcem i dodać do niego pokrojony drobno szczypiorek, 1 ząbek czosnku oraz 1 pokrojonego drobno pomidora. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu gotowe guacamole wyłożyć na potrawę na talerzu.
Przygotować guacamole: awokado umyć, osączyć z wody, obrać go ze skóry, usunąć pestkę. a miąższ przełożyć do miski. Miąższ z awokado dobrze rozgnieść widelcem i dodać do niego pokrojony drobno szczypiorek, 1 ząbek czosnku oraz 1 pokrojonego drobno pomidora. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu gotowe guacamole wyłożyć na potrawę na talerzu.
Komentarze (0)