Flądra z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 559
Składniki:
- 250 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
- 10 łyżek oleju
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 tusze z flądry
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 ćwiartka białej kapusty
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz kapustę umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek pokroić na kawałki, kapustę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w cienkie plastry. Następnie tusze z flądry opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Jajka wbić na talerz, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do ryb. Na kolejny talerz przesypać mąkę. Osuszone tusze z flądry namoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie w mące i smażyć je do miękkości z obu stron na 6 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu rybę wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać do niego cebulę, pokrojoną kapustę i szczypiorek. Składniki te dobrze wymieszać doprawić do smaku szczypta soli i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego sos słodko-kwaśny z ananasa i dusić jeszcze przez 2 minuty. Gotowe warzywa ściągnąć z ognia i wyłożyć na usmażone wcześniej ryby.
Komentarze (0)