Flądra smażona

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2205
Flądra smażona
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 świeże flądry
  • 2 łyżki masła klarownego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 0,5 szklanki soku cytrynowego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • pączek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew ze szczypiorkiem umyć i osączyć z wody. Flądry opłukać pod bieżącą wodą, naciąć je od spodu, usunąć wnętrzności i przełożyć do miski. Następnie skropić je sokiem cytrynowym i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ryby osączyć z nadmiaru soku, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz mąki. Następnie rozgrzać olej na patelni, przełożyć oprószone ryby, wysmarować masłem i smażyć do miękkości. Po usmażeniu przełożyć na talerz i udekorować plastrem cytryny. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów