Flądra smażona
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2205
Składniki:
- 2 świeże flądry
- 2 łyżki masła klarownego
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 0,5 szklanki soku cytrynowego
- 1 cytryna
- 1 łyżka mąki
- pączek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Marchew ze szczypiorkiem umyć i osączyć z wody. Flądry opłukać pod bieżącą wodą, naciąć je od spodu, usunąć wnętrzności i przełożyć do miski. Następnie skropić je sokiem cytrynowym i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ryby osączyć z nadmiaru soku, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz mąki. Następnie rozgrzać olej na patelni, przełożyć oprószone ryby, wysmarować masłem i smażyć do miękkości. Po usmażeniu przełożyć na talerz i udekorować plastrem cytryny. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)