Fettuccine z pieczarkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2520
Fettuccine z pieczarkami i warzywami
fot. Bing / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu fettuccine
  • 20 g pieczarek
  • 20 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 karczoch
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Zielony groszek odcedzić z zalewy. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Szparagi oraz karczocha przełożyć razem do jednego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone wcześniej pieczarki. Grzyby oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem do smażonych pieczarek dodać paprykę, pokrojone na połówki szparagi oraz pokrojonego na kawałki karczocha. Całość wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać do tego ugotowany makaron, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, posypać odcedzonym, zielonym groszkiem oraz tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów