Fettuccine z pieczarkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2520
Składniki:
- 30 g makaronu fettuccine
- 20 g pieczarek
- 20 g zielonych szparagów
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 karczoch
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Zielony groszek odcedzić z zalewy. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Szparagi oraz karczocha przełożyć razem do jednego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone wcześniej pieczarki. Grzyby oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem do smażonych pieczarek dodać paprykę, pokrojone na połówki szparagi oraz pokrojonego na kawałki karczocha. Całość wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać do tego ugotowany makaron, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, posypać odcedzonym, zielonym groszkiem oraz tartym parmezanem.
Komentarze (0)