
Fettuccine z krewetkami i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2407

Składniki:
- 500 g makaronu fettuccine
- 300 g mrożonych krewetek
- 6 pomidorków cherry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego oregano
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Pomidorki, natkę zielonej pietruszki oraz oregano umyć i odsączyć z wody. Oregano i natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody, ugotować go do miękkości i odcedzić. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i przełożyć na mocno rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni. Oprószyć je szczyptą soli, mielonym białym pieprzem i smażyć je na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie dodać do nich koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, a następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, pokrojona natkę zielonej pietruszki i oregano. Całość wymieszać i smażyć przez kolejne 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć to na talerz. Wszystko udekorować pokrojonymi pomidorkami cherry.
Komentarze (0)