Fettuccine z krewetkami i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1984
Fettuccine z krewetkami i pomidorami
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 500 g makaronu fettuccine
  • 300 g mrożonych krewetek
  • 6 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Pomidorki, natkę zielonej pietruszki oraz oregano umyć i odsączyć z wody. Oregano i natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody, ugotować go do miękkości i odcedzić. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i przełożyć na mocno rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni. Oprószyć je szczyptą soli, mielonym białym pieprzem i smażyć je na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie dodać do nich koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, a następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, pokrojona natkę zielonej pietruszki i oregano. Całość wymieszać i smażyć przez kolejne 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć to na talerz. Wszystko udekorować pokrojonymi pomidorkami cherry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów