Fattoush (sałatka)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2165
Składniki:
- 4 rzodkiewki
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 główka sałaty rzymskie
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- natka zielonej pietruszki
- pieprz ziołowy
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę oraz ogórka pokroić w cienkie talarki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Sałatę podzielić na liście. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie placki tortilli pokroić na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko przyrumienić, na średnim ogniu. Po przyrumienieniu ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Do tortilli dodać wszystkie pokrojone wcześniej warzywa, sałatę i natkę zielonej pietruszki. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)