Chleb nasienny z bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1769
Chleb nasienny z bitą śmietaną
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0, 5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 350 ml wody
  • 140 g płatków owsianych
  • 130 g nasion łuskanego słonecznika
  • 90 g nasion lnu
  • 60 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łusek Babki jajowatej (Plantago ovata)
  • 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Opis przygotowania:

Do miski wsypać wszystkie suche składniki i nasiona roślin, po czym je wymieszać. Do rondla wlać wodę, olej kokosowy, syrop klonowy, dokładnie roztrzepać trzepaczką i połączyć z wymieszanymi składnikami w misce. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do namoknięcia. Po tym czasie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wyrównać łopatką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec przez 25-30 minut z jednej strony, po czym wyciągnąć z piekarnika, odwrócić składniki do góry nogami, ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i formy, przestudzić, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i nałożyć na ciasto. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami i mielonym cynamonem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów