Chleb nasienny z bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1769
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 1 łyżka cukru pudru
- 0, 5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 350 ml wody
- 140 g płatków owsianych
- 130 g nasion łuskanego słonecznika
- 90 g nasion lnu
- 60 g tłuczonych orzechów laskowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łusek Babki jajowatej (Plantago ovata)
- 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
Opis przygotowania:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki i nasiona roślin, po czym je wymieszać. Do rondla wlać wodę, olej kokosowy, syrop klonowy, dokładnie roztrzepać trzepaczką i połączyć z wymieszanymi składnikami w misce. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do namoknięcia. Po tym czasie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wyrównać łopatką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec przez 25-30 minut z jednej strony, po czym wyciągnąć z piekarnika, odwrócić składniki do góry nogami, ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i formy, przestudzić, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i nałożyć na ciasto. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami i mielonym cynamonem.
Komentarze (0)