Fasolka z boczkiem, jajkiem i kabanosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2002
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 kabanosy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 dymki
- kilka kropel Maggi
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę wraz z zalewą przelać do rondla. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do fasoli. Dodać do tego majeranek, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego plastry wędzonego boczku oraz kabanosy. Wędliny smażyć, do czasu, aż się przyrumienia. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do fasoli. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wówczas dodać do do całości.
Komentarze (0)