Dorsz z fasolką i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1117
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 6 łyżek oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka przypraw do ryby
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Fasolkę pozbawić końcówek, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Zrumienioną ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza oprószyć szczyptą soli, pieprzem, przyprawą do ryb i smażyć z obu stron do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Kiedy ryba będzie miękka, jajka wbić do kubka, roztrzepać je z suszoną kolendrą i polać smażoną rybę. Składniki na patelni smażyć do całkowitego ścięcia się jaj. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do fasolki na talerzu.
Komentarze (0)