Dorsz z fasolką i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1117
Dorsz z fasolką i jajkami
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 6 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka przypraw do ryby
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Fasolkę pozbawić końcówek, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Zrumienioną ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza oprószyć szczyptą soli, pieprzem, przyprawą do ryb i smażyć z obu stron do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Kiedy ryba będzie miękka, jajka wbić do kubka, roztrzepać je z suszoną kolendrą i polać smażoną rybę. Składniki na patelni smażyć do całkowitego ścięcia się jaj. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do fasolki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów