Fasolka z bekonem i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1609
Składniki:
- 40 g zielonej fasolki szparagowej
- 20 g wędzonego bekonu
- 20 g płatków migdałowych
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Fasolkę umyć, osączyć z wody, pozbawić ogonków, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Bekon pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, pokrojony bekon i płatki migdałowe. Doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)