Ciasto z kukurydzą i bekonem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2074
Ciasto z kukurydzą i bekonem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 30 g wędzonego bekonu
  • natka zielonej pietruszki
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Bekon wędzony pokroić w drobną kostkę i dodać do kukurydzy. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i dodać do składników.

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie z białek ubić sztywna pianę, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Całości dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego pokrojone pokrojone wcześniej składniki z miski, a także ubitą pianę z jajek. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia, a później do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów