Ciasto z kukurydzą i bekonem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2074
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 30 g wędzonego bekonu
- natka zielonej pietruszki
- Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Bekon wędzony pokroić w drobną kostkę i dodać do kukurydzy. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i dodać do składników.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie z białek ubić sztywna pianę, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Całości dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego pokrojone pokrojone wcześniej składniki z miski, a także ubitą pianę z jajek. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia, a później do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie z białek ubić sztywna pianę, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Całości dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego pokrojone pokrojone wcześniej składniki z miski, a także ubitą pianę z jajek. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia, a później do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)