Szparagi z bekonem i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1889
Składniki:
- 40 g wędzonego bekonu w plastrach
- 30 g białych szparagów
- 30 g zielonych szparagów
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 szklanka wrzącej wody
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szparagi białe oraz zielone umyć pod bieżącą wodą, obrać je ze skóry, przełożyć razem do jednego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Bekon wyłożyć na talerz i dodać do tego ugotowane szparagi. Następnie dwa jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać ze skorupek. Jedno jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Ugotowane i obrane wcześniej jajka namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać kiełkami rzodkiewki, skropić sosem sojowym i wyłożyć na to majonez.
Komentarze (0)