Fasolka szparagowa z kminkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 605
Składniki:
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminku
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Fasolkę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i pokroić na małe kawałki.
Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego kminek oraz nasiona kolendry. Kminek z kolendrą smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu, potem dodać do tego pokrojoną, ugotowaną fasolkę. Całość doprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli jeśli trzeba, wymieszać i smażyć do chwili, aż fasolka się zeszkli. Wtedy ściągnąć ją z ognia, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego kminek oraz nasiona kolendry. Kminek z kolendrą smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu, potem dodać do tego pokrojoną, ugotowaną fasolkę. Całość doprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli jeśli trzeba, wymieszać i smażyć do chwili, aż fasolka się zeszkli. Wtedy ściągnąć ją z ognia, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)