Fasolka szparagowa z bakłażanem, makaronem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 750
Składniki:
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 300 g makaronu farfalle
- 100 g grubo tartego sera Gouda
- 3 łyżki oleju
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz ziołowy (mielony)
Opis przygotowania:
Fasolkę oraz bakłażana umyć i odsączyć z wody. Bakłażana pokroić w cienkie plastry. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Makaron farfalle wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojonego wcześniej bakłażana. Oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego i smażyć przez 2 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową i wymieszać. Składniki te smażyć przez kolejne 2 minuty, a po tym czasie ściągnąć je z patelni, wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć na talerz. Wszystko posypać grubo tartym serem Gouda.
Komentarze (0)