Fasolka szparagowa z bakłażanem, makaronem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 589
Fasolka szparagowa z bakłażanem, makaronem i serem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • 300 g makaronu farfalle
  • 100 g grubo tartego sera Gouda
  • 3 łyżki oleju
  • 1 bakłażan
  • sól
  • pieprz ziołowy (mielony)

Opis przygotowania:

Fasolkę oraz bakłażana umyć i odsączyć z wody. Bakłażana pokroić w cienkie plastry. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Makaron farfalle wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojonego wcześniej bakłażana. Oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego i smażyć przez 2 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową i wymieszać. Składniki te smażyć przez kolejne 2 minuty, a po tym czasie ściągnąć je z patelni, wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć na talerz. Wszystko posypać grubo tartym serem Gouda.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów