Dynia zapiekana z fasolą i chlebem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2366
Składniki:
- 1 mała dynia
- 4 kromki chleba
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mały por
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynię umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć nasiona, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiec do miękkości. Następnie dynię wyciągnąć, lekko przestudzić, zeskrobać łyżeczką miąższ ze skóry i dodać syrop klonowy. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę i por. Doprawić pieprzem oraz solą, zeszklić i dodać połamane na drobne okruchy kromki chleba. Chleb powinien wchłonąć oliwę, po czym wszystko zestawić z ognia i połączyć z dynią. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia, dodać do tego osączona z zalewy czerwoną fasolę i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 25 minut. Gotową dynie przełożyć na talerz.
Komentarze (0)