Fasola z warzywami i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1028
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 400 g białej fasoli Jaś
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do fasoli na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i wrzucić do rondla z bulionem. Bulion z czosnkiem zagotować na średnim ogniu, a po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do fasoli na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie piórka i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki, mieloną czerwoną papryką chili, kminkiem, skropić sokiem z cytryny i udekorować cytryną.
Komentarze (0)