Fasola z warzywami i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1028
Fasola z warzywami i jajkami
fot. Abdullah Geelah (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 g białej fasoli Jaś
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do fasoli na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i wrzucić do rondla z bulionem. Bulion z czosnkiem zagotować na średnim ogniu, a po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do fasoli na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie piórka i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki, mieloną czerwoną papryką chili, kminkiem, skropić sokiem z cytryny i udekorować cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów