Homar z jajkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1813
Składniki:
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 1 mrożony homar
- 1 pomidor
- 1 łyżka suszonych płatków róży
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- garść świeżego szczawiu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać trzema szklankami wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pomidora na talerzu. Suszone płatki róży sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie jajka wbić na 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować do ścięcia się samych białek. Potem ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Homara rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych pokroić na kawałki, po czym włożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i gotować przez 4 minuty. Ugotowanego odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu, udekorować świeżym szczawiem i posypać suszonymi płatkami róży.
Komentarze (0)