Homar z jajkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1813
Homar z jajkami i warzywami
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 mrożony homar
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka suszonych płatków róży
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • garść świeżego szczawiu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać trzema szklankami wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pomidora na talerzu. Suszone płatki róży sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie jajka wbić na 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować do ścięcia się samych białek. Potem ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Homara rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych pokroić na kawałki, po czym włożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i gotować przez 4 minuty. Ugotowanego odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu, udekorować świeżym szczawiem i posypać suszonymi płatkami róży.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów