Empanadas z ryżem, fasolą i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2609
Składniki:
- Empanadas:
- 0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 1 kieliszek wina
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 4 łyżki cieplej wody
- 1 żółtko
- Nadzienie:
- 40 g schabu bez kości
- 40 g szynki
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- Sos beszamelowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 2 żółtka
- Pozostałe:
- 30 dag fasoli
- 15 dag kiełbasy
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki oliwy
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą, masłem, cukrem, oliwą, wodą i winem, a następnie wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 2 mm i podzielić na kawałki. Schab i szynkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać do tego schab, szynkę i smażyć przez 5 minut. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie przełożyć na ciasto, zlepić jak większe pierogi, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor, potem wyciągnąć i trzymać w ciepłym. Ryż opłukać, fasolę namoczyć (najlepiej na noc przed gotowaniem). Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Fasolę ugotować w wodzie, w której się moczyła. Cebule obrać, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach oliwy, dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć i wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać do gotującej się fasoli. Wszystko zagotować i przełożyć obok ryżu. Na ryż wyłożyć upieczone empanadas.
Przygotować sos: Masło stopić w rondelku, dodać do niego mąkę, 4 łyżki zimnego mleka, wymieszać, pozostałe mleko zagotować osobno i zestawić z ognia. Żółtka roztrzepać w kubeczku widelcem, dodać do nich 2 łyżki stopionego masła z mąką i mlekiem, wymieszać, wlać powoli do zagotowanego mleka, cały czas mieszając. Gotowym sosem polać empanadas i udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: Masło stopić w rondelku, dodać do niego mąkę, 4 łyżki zimnego mleka, wymieszać, pozostałe mleko zagotować osobno i zestawić z ognia. Żółtka roztrzepać w kubeczku widelcem, dodać do nich 2 łyżki stopionego masła z mąką i mlekiem, wymieszać, wlać powoli do zagotowanego mleka, cały czas mieszając. Gotowym sosem polać empanadas i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)