Chipsy z ryżem i cebulą kandyzowaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3236
Składniki:
- 1 opakowania chipsów paprykowych
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula biała
- 2 małe bagietki
- 2 parówki
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju
- sól
- Na cebulę kandyzowaną:
- 200 ml wody
- 100 ml białego wina (może być słodkie)
- 5 czerwonych cebul
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 listki laurowe
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż dokładnie opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pozbawioną nasion i drobno pokrojoną paprykę oraz ryż i smażyć przez 5 minut, po czym przełożyć na talerz. Bułki bagietki przekroić na połowy, wysmarować musztardą francuską i położyć obok ryżu. Parówki zalać wodą, zagotować, odcedzić, obrać ze skóry i położyć na bułce z musztardą.
Przygotować karmelizowaną cebulę: cebule czerwone obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać liście laurowe, wino oraz wodę. Przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Następnie dodać olej balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć na parówki. Do całości dodać chipsy paprykowe.
Przygotować karmelizowaną cebulę: cebule czerwone obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać liście laurowe, wino oraz wodę. Przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Następnie dodać olej balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć na parówki. Do całości dodać chipsy paprykowe.
Komentarze (0)