Fasola z pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 214
Fasola z pomidorami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 8 pomidorków cherry
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnki
  • 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Fasolę, rukolę oraz pomidory umyć i odsączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu fasolę odcedzić, przesypać na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą, w której moczyła się wcześniej fasola. Całość postawić na średnim ogniu, nakryć pokrywką i gotować na parze do miękkości fasoli. Po ugotowaniu fasolę ściągnąć z sita.

Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w kostkę pomidorki cherry i smażyć je do miękkości. Dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Całość doprawić do smaku solą, kolorowym, mielonym pieprzem, przyprawą do fasoli, wymieszać i dusić jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować świeżą rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów