Fasola z pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 214
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś
- 8 pomidorków cherry
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnki
- 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Fasolę, rukolę oraz pomidory umyć i odsączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu fasolę odcedzić, przesypać na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą, w której moczyła się wcześniej fasola. Całość postawić na średnim ogniu, nakryć pokrywką i gotować na parze do miękkości fasoli. Po ugotowaniu fasolę ściągnąć z sita.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w kostkę pomidorki cherry i smażyć je do miękkości. Dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Całość doprawić do smaku solą, kolorowym, mielonym pieprzem, przyprawą do fasoli, wymieszać i dusić jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować świeżą rukolą.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w kostkę pomidorki cherry i smażyć je do miękkości. Dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Całość doprawić do smaku solą, kolorowym, mielonym pieprzem, przyprawą do fasoli, wymieszać i dusić jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować świeżą rukolą.
Komentarze (0)