Fasola z niebieskim ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1434
Fasola z niebieskim ryżem
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g fasoli adzuki
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na niebieski ryż:
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 3,5 szklanki wody
  • 2 liście czerwonej kapusty
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Fasolę adzuki zalać czterema szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowana fasolę. Składniki dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.

Przygotować niebieski ryż: ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Liście kapusty czerwonej umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Pokrojoną kapustę przełożyć do rondla, zalać 3,5 szklankami wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu kapustę przecedzić przez sito, ale zagotowanej wody nie wylewać, tylko przelać ją do rondla. Do zagotowanej wody z kapusty wsypać stopniowo proszek do pieczenia i mieszać drewnianą łyżka, do chwili uzyskania niebieskiego koloru. Wówczas zalewamy ugotowany wcześniej ryż i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie ry odcedzany i przekładamy go na talerz. Na to nakładamy smażoną fasolę z masłem i podajemy na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów