Fasola z niebieskim ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1434
Składniki:
- 300 g fasoli adzuki
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
- Na niebieski ryż:
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 3,5 szklanki wody
- 2 liście czerwonej kapusty
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Fasolę adzuki zalać czterema szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowana fasolę. Składniki dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować niebieski ryż: ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Liście kapusty czerwonej umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Pokrojoną kapustę przełożyć do rondla, zalać 3,5 szklankami wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu kapustę przecedzić przez sito, ale zagotowanej wody nie wylewać, tylko przelać ją do rondla. Do zagotowanej wody z kapusty wsypać stopniowo proszek do pieczenia i mieszać drewnianą łyżka, do chwili uzyskania niebieskiego koloru. Wówczas zalewamy ugotowany wcześniej ryż i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie ry odcedzany i przekładamy go na talerz. Na to nakładamy smażoną fasolę z masłem i podajemy na ciepło.
Przygotować niebieski ryż: ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Liście kapusty czerwonej umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Pokrojoną kapustę przełożyć do rondla, zalać 3,5 szklankami wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu kapustę przecedzić przez sito, ale zagotowanej wody nie wylewać, tylko przelać ją do rondla. Do zagotowanej wody z kapusty wsypać stopniowo proszek do pieczenia i mieszać drewnianą łyżka, do chwili uzyskania niebieskiego koloru. Wówczas zalewamy ugotowany wcześniej ryż i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie ry odcedzany i przekładamy go na talerz. Na to nakładamy smażoną fasolę z masłem i podajemy na ciepło.
Komentarze (0)