Jagnięcina z marchewką, pomarańczami, szpinakiem i fasolką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1773
Składniki:
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
- 3 marchewki
- 2 pomarańcze
- 0,5 łyżeczki cukru
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 400 g jagnięciny bez kości
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz.
Przygotować marynatę: jagnięcinę oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym rozmarynem i przełożyć do miski. Łodygę selera pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę razem z pokrojoną wcześniej łodygą selera i dodać do mięsa w misce. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobną kostkę i dodać do składników z mięsem. Całość zalać oliwą z oliwek i odstawić na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, mięso oczyścić ze składników marynaty, po czym wraz z samą z oliwą przełożyć je na rozgrzana patelnię i smażyć je na średnim ogniu do miękkości z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na szpinak na talerzu. Marchew oraz pomarańcze obrać ze skóry. Marchew zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pomarańcze pokroić na kawałki i dodać do startej marchewki. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Wymieszane dodać do całości. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć ją przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować marynatę: jagnięcinę oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym rozmarynem i przełożyć do miski. Łodygę selera pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę razem z pokrojoną wcześniej łodygą selera i dodać do mięsa w misce. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobną kostkę i dodać do składników z mięsem. Całość zalać oliwą z oliwek i odstawić na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, mięso oczyścić ze składników marynaty, po czym wraz z samą z oliwą przełożyć je na rozgrzana patelnię i smażyć je na średnim ogniu do miękkości z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na szpinak na talerzu. Marchew oraz pomarańcze obrać ze skóry. Marchew zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pomarańcze pokroić na kawałki i dodać do startej marchewki. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Wymieszane dodać do całości. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć ją przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)