Fasola z cukinią i szczypiorkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 891
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś
- 2 małe zielone cukinie
- 2 łyżki masła
- sól
- pęczek szczypiorku
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej fasolę. Fasolę smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się lekko rumienić, wtedy ściągnąć ja z ognia i wyłożyć na talerz. Cukinie pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć ją szczyptą soli oraz białym pieprzem i przyrumienić na rozpalonym grillu z obu stron. Gotową ściągnąć z grilla i dodać do fasoli na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)