Fasola z cukinią i szczypiorkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 891
Fasola z cukinią i szczypiorkiem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 2 małe zielone cukinie
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej fasolę. Fasolę smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się lekko rumienić, wtedy ściągnąć ja z ognia i wyłożyć na talerz. Cukinie pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć ją szczyptą soli oraz białym pieprzem i przyrumienić na rozpalonym grillu z obu stron. Gotową ściągnąć z grilla i dodać do fasoli na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów