Stek ze szczypiorkiem i fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1570
Stek ze szczypiorkiem i fasolą
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 6 łyżek oleju
  • 20 g fasoli białej Jaś
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie gotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i wyłożyć na talerz. Mięso umyć, osączyć z wody, wysmarować olejem, oprószyć pieprzem, solą oraz tymiankiem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni do miękkości. W czasie pieczenia polewać je wytworzonym sosem z pieczenia. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i dodać do fasoli. Szczypiorek z dymką pokroić na drobne kawałki i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Zeszklone ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów