Stek ze szczypiorkiem i fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1762
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 6 łyżek oleju
- 20 g fasoli białej Jaś
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie gotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i wyłożyć na talerz. Mięso umyć, osączyć z wody, wysmarować olejem, oprószyć pieprzem, solą oraz tymiankiem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni do miękkości. W czasie pieczenia polewać je wytworzonym sosem z pieczenia. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i dodać do fasoli. Szczypiorek z dymką pokroić na drobne kawałki i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Zeszklone ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)