Łosoś z fasolą i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1880
Łosoś z fasolą i sosem sojowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 mrożonych filetów z łososia
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Łososia rozmrozić, po czym razem z warzywami umyć i osączyć z wody. Natką zielonej pietruszki pokroić drobno. Dymkę obrać ze skóry i wymieszać z natką zielonej pietruszki i szczyptą soli oraz pieprzu. Łososia podzielić na porcje, oprószyć pieprzem i solą, przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i gotować do miękkości ryby. Gotową rybę przełożyć na talerz. Fasolę osączyć z zalewy. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy fasolę, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i smażyć 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i dodać do ryby. Całość posypać natką zielonej pietruszki wymieszaną z dymką i zalać gotowym sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów