Fasola po bretońsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2020
Składniki:
- 0,5 kg białej fasoli
- 0,5 kg pomidorów
- 30 dag kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę dobrze umyć, moczyć przez 4 godziny, a potem ugotować w wodzie, w której się moczyła. W rondlu roztopić 1 łyżkę masła, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. 1 łyżkę masła stopić na patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę kiełbasę, przyrumienić i dodać do zeszklonej cebuli. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyłożyć na patelnię i dusić pod przykryciem przez około 7 minut. Następnie przetrzeć je przez sito i dodać do gotowanej fasoli. Do fasoli dodać także cebulę z kiełbasą, doprawić solą, pieprzem, cukrem i całość gotować, aż wyparuje część wody z gotowania, wtedy przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)