Fasolka szparagowa po bretońsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5444
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej (nie przerośniętej)
- 3 cebule
- 1 łyżka mąki
- 1 papryka chili czerwona
- 2 papryki czerwone słodkie
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 szklanka bulionu
Opis przygotowania:
Strączki fasoli umyć i odkroić końcówki z obu stron. Ugotować w osolonej, odcedzić. Na patelni rozpuścić tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić, aż cebula będzie szklista, potem dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę słodką i chili. Wszystko poddusić, aż będzie miękkie. Kiedy warzywa będą gotowe dodać łyżkę mąki, rozetrzeć i powoli podlewać szklanką bulionu stale mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i pokrojoną na 3-centymetrowe kawałki ugotowaną wcześniej fasolkę. Razem wszystko zagotować i dusić jeszcze ok. 5 minut.
Fasolkę podawać w bulionówkach posypaną pokrojonym drobno szczypiorkiem z pieczywem.
Fasolkę podawać w bulionówkach posypaną pokrojonym drobno szczypiorkiem z pieczywem.
Komentarze (0)