Fasola duszona z serem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1217
Składniki:
- 400 g białej fasoli
- 4 plastry parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 l wody
- 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Fasolę umyć, przesypać do rondla i zalać lekko osoloną wodą. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść go w moździerzu na drobną miazgę i dodać do moczonej fasoli. Oba składniki moczyć przez 2 godziny, potem postawić je na średnim ogniu i gotować do przez 3 minuty. Następnie obrać ze skóry cebulę czerwona, pokroić ją w kostkę i dodać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawą do fasoli, wymieszać i dogotować do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz, nałożyć plastry parmezanu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)