Fasola duszona z serem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1217
Fasola duszona z serem i warzywami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli
  • 4 plastry parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 l wody
  • 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Fasolę umyć, przesypać do rondla i zalać lekko osoloną wodą. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść go w moździerzu na drobną miazgę i dodać do moczonej fasoli. Oba składniki moczyć przez 2 godziny, potem postawić je na średnim ogniu i gotować do przez 3 minuty. Następnie obrać ze skóry cebulę czerwona, pokroić ją w kostkę i dodać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawą do fasoli, wymieszać i dogotować do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz, nałożyć plastry parmezanu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów