Farfalle z fasolą, pieczarkami i sosem Alfredo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2707
Składniki:
- 40 g makaronu farfalle kolorowego
- 30 g pieczarek
- 20 g drobnej fasoli
- 2 łyżki oliwy
- sól
- Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć przez 2 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć na talerz. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i dodać do fasoli. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, posolić szczyptą soli i smażyć przez 4 minuty, po czym dodać je do fasoli z makaronem.
Przygotować sos: rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać do niej drobno posiekany czosnek, zeszklić, wlać bulion warzywny oraz śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować przez 7 minut. Po tym czasie dodać tarty parmezan, dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i sosem polać całość.
Przygotować sos: rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać do niej drobno posiekany czosnek, zeszklić, wlać bulion warzywny oraz śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować przez 7 minut. Po tym czasie dodać tarty parmezan, dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i sosem polać całość.
Komentarze (0)