Empanadas z tuńczykiem, serem i papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2772
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g tuńczyka z zalewie własnej
- 30 g sera mozzarella
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Tuńczyka osaczyć z zalewy i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do osączonej ryby. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego pokruszony drobno ser mozzarella i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć ciepłą wodą i wyciąć kubkiem krążki. Nałożyć na nie wymieszane wcześniej składniki i wszystko dokładnie zlepić ręcznie. Jajko wbić na talerz, roztrzepać widelcem i wysmarować nim zlepione składniki Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 350°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)