Empanadas z tuńczykiem, serem i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2552
Empanadas z tuńczykiem, serem i papryką
fot. From Argentina With Love / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g tuńczyka z zalewie własnej
  • 30 g sera mozzarella
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Tuńczyka osaczyć z zalewy i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do osączonej ryby. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego pokruszony drobno ser mozzarella i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć ciepłą wodą i wyciąć kubkiem krążki. Nałożyć na nie wymieszane wcześniej składniki i wszystko dokładnie zlepić ręcznie. Jajko wbić na talerz, roztrzepać widelcem i wysmarować nim zlepione składniki Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 350°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów