Galareta z kurczakiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1295
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki z natką
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 1 kurczak do 1,5 kg
- 1,5 l wody
- 1 cukinia
- 1 czerwona słodka papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonego koperku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę obrać ze skory i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w dużą kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Kurczaka podzielić na porcje i przełożyć go do rondla. Mięso zalać 1,5 l wody, dodać do tego, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojone wcześniej warzywa oraz natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i odcedzić mięso. Następnie obrać je z kości i przełożyć je do plastikowego naczynia. Dodać do niego ugotowane warzywa. Następnie żelatynę spożywczą rozpuścić w 1 szklance gotowanego wywaru, wymieszać ją z pozostałym wywarem w rondlu i zalać tym mięso z warzywami w naczyniu plastikowym. Wszystko dobrze przestudzić i włożyć do lodówki, aby stężało. Podawać z natką zielonej pietruszki i koperkiem.
Komentarze (0)