Dziczyzna z pure kasztanowym i sosem śliwkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2603
Składniki:
- Marynata:
- 300 g polędwicy z jelenia (sarny)
- 100 ml oleju
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- 2 rozgniecione ziarna jałowca
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- Pure kasztanowe:
- 300 g kasztanów jadalnych
- 2 marchewki
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Sos śliwkowy:
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 100 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Opis przygotowania:
Przygotować marynatę: mięso umyć, osączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wysmarować je rozgniecionym czosnkiem, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, rozgniecionymi ziarnami jałowca, rozmarynem, skropić niewielką ilością oleju, po czym zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, przełożyć do brytfanki, zalać je pozostałym olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°Ci i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i przełożyć na talerz.
Przygotować pure z kasztanów: marchew obrać ze skóry. Kasztany jadalne ponacinać ostrym nożem w górnej ich części i przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do chwili, kiedy skórki z nich zaczną się odwijać. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, lekko przestudzić i obrać ze skóry. Następnie obrane przełożyć do rondla, dodać do nich marchew, po czym zalać wodą i ekstraktem waniliowym, wsypać cukier i gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić, zmiksować mikserem i dodać do upieczonej dziczyzny na talerzu.
Przygotować sos śliwkowy: śliwki pokroić na małe kawałki i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Dodać do tego mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać, po czym wlać wino czerwone, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować pure z kasztanów: marchew obrać ze skóry. Kasztany jadalne ponacinać ostrym nożem w górnej ich części i przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do chwili, kiedy skórki z nich zaczną się odwijać. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, lekko przestudzić i obrać ze skóry. Następnie obrane przełożyć do rondla, dodać do nich marchew, po czym zalać wodą i ekstraktem waniliowym, wsypać cukier i gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić, zmiksować mikserem i dodać do upieczonej dziczyzny na talerzu.
Przygotować sos śliwkowy: śliwki pokroić na małe kawałki i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Dodać do tego mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać, po czym wlać wino czerwone, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)