Dżem z cukinii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 414
Dżem z cukinii
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 150 ml wody
  • 70 g galaretki pomarańczowej
  • 2 kg cukinii
  • 2 łyżki soku z cytryny

Opis przygotowania:

Cukinię umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, przekroić na połowy i wydrążyć z niej nasiona. Miąższ pokroić na małe kawałki i przełożyć go do rondla. Następnie do miąższu z cukinii wlać wodę i dusić na średnim ogniu do chwili, aż cukinia zmięknie. Wtedy wsypać do tego cukier i galaretkę pomarańczową. Całość wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wlać do tego sok z cytryny, wymieszać i przelać do słoików. Słoiki z zawartością zakręcić pokrywką i przełożyć do dużego rondla zalanego do połowy wodą. Do chwili zagotowania wody w rondlu, całość gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z rondla i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów