Dżem rabarbarowo-pomarańczowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2496
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy
fot. whitneyinchicago / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soku pomarańczowego

Opis przygotowania:

Rabarbar umyć, przełożyć do rondla, zalać go sokiem pomarańczowym i wsypać cukier. Następnie zagotować na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż całość zgęstnieje (ok. 1 godziny). W czasie gotowania wszystko przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, przełożyć do słoików, zakręcić je i włożyć do rondla zalanego do połowy woda. Gotować przez 10 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów