Dżem szczawiowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2493
Składniki:
- 4 szklanki świeżego szczawiu
- 1 szklanka żelującego cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Szczaw dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, potem osączyć z wody i odciąć ogonki. Następnie pokroić go na kawałki i przełożyć do miksera. Do pokrojonego szczawiu wsypać mielony imbir i razem zmiksować. Zmiksowane składniki zalać wodą i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie do gotowanych składników wsypać cukier żelujący, dodać do tego 2 łyżki zimnej wody i gotować do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miseczki lub słoika. Podane proporcje wystarczają na 1 słoik dżemowy. Należy pamiętać, że słoik z gotowym dżemem szczawiowym należy pasteryzować przez 15 minut. Gotowy dżem bez pasteryzacji można spożywać, kiedy przestygnie zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)