Dżem malinowo-rabarbarowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3085
Dżem malinowo-rabarbarowy
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 1,5 kg cukru
  • 1 kg malin
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania:

Rabarbar oraz maliny dokładnie umyć i osączyć z wody. Maliny przesypać na sito i rozetrzeć je łyżką, po czym przełożyć je razem z wyciśniętym z nich sokiem do rondla. Następnie rabarbar pokroić w drobną kostkę i przełożyć go do roztartych malin. Całość zasypać cukrem, wycisnąć do tego sok z 1 cytryny i gotować na małym ogniu do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do zakręcanego słoja. Wstawić go na 1 dzień do lodówki, po czym podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów