Dżem malinowo-rabarbarowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3085
Składniki:
- 300 g rabarbaru
- 1,5 kg cukru
- 1 kg malin
- sok z 1 cytryny
Opis przygotowania:
Rabarbar oraz maliny dokładnie umyć i osączyć z wody. Maliny przesypać na sito i rozetrzeć je łyżką, po czym przełożyć je razem z wyciśniętym z nich sokiem do rondla. Następnie rabarbar pokroić w drobną kostkę i przełożyć go do roztartych malin. Całość zasypać cukrem, wycisnąć do tego sok z 1 cytryny i gotować na małym ogniu do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do zakręcanego słoja. Wstawić go na 1 dzień do lodówki, po czym podawać do spożycia.
Komentarze (0)