Dżem pomidorowy z chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2794
Składniki:
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 300 g cukru pudru
- 100 ml czerwonego octu winnego
- 30 ml gotowego sosu rybnego tao Tao
- 4 czerwone papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w w drobną kostkę. Papryczki chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Następnie połowę pokrojonych pomidorów przełożyć do blendera, dodać pokrojone papryczki chili, przepuszczony przez praskę czosnek, wlać sos rybny, ocet winny, dodać cukier puder i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przelać do garnka i całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Potem zmniejszyć ogień, dodać drugą połowę pokrojonych pomidorów, wlać 0,5 szklanki letniej wody i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Podczas duszenia należy składniki przemieszać kilkukrotnie drewnianą łyżka duszone, aby nie przywarły do dna garnka. Po tym czasie gotowy dżem przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoików. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze (0)