Dynia zapiekana z ziemniakami i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2223
Składniki:
- 40 g mrożonego łososia
- 4 plastry limonki do dekoracji
- 4 łyżki oleju
- 2 małe, czerwone dynie
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 kg ziemniaków
- pęczek szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Dynie przekroić w górnej części, oczyścić środki i nasiona. Następnie nasiona osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć je przez 40 sekund na małym ogniu. Oczyszczone dynie wysmarować w środku oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do czasu, aż miąższ będzie miękki. Wtedy dynie wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić i utłuc tłuczkiem razem z masłem. Tłuczone ziemniaki przełożyć do dyni na talerzu. Szpinak zalać 0,5 l lekko osolonej wody, zagotować odcedzić i wyłożyć na talerz. Łososia rozmrozić, umyć, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron do miękkości. Gotową rybę dodać do potrawy. Całość posypać smażonymi nasionami z dyni, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz udekorować plastrami limonki.
Komentarze (0)