Dynia zapiekana z boczkiem, chlebem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2540
Składniki:
- 15 g wędzonego boczku
- 4 łyżki tartego sera cheddar
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 dynia piżmowa
- 1 mały por
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
- natka zielonej pietruszki
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na połowy, usunąć nasiona, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż zmięknie. Wtedy wyciągnąć i łyżką wyskrobać środki. Wyskrobane środki pokroić drobno i przesypać do miski. Chleb tostowy pokruszyć drobno i połączyć z dynią w misce. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Por oraz boczek również pokroić w kostkę. Rozgrzać masło na patelni i dodać pokrojoną cebulę oraz por. Smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego pokrojony drobno czosnek oraz boczek i smażyć przez 1 minutę. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Dodać do tego tarty ser żółty, musztardę pełnoziarnistą, natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do wyskrobanej dyni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Całość piec przez 5 minut, a następnie wyciągnąć i podawać z rukolą.
Komentarze (0)