Dynia zapiekana z boczkiem, chlebem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2540
Dynia zapiekana z boczkiem, chlebem i serem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki tartego sera cheddar
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na połowy, usunąć nasiona, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż zmięknie. Wtedy wyciągnąć i łyżką wyskrobać środki. Wyskrobane środki pokroić drobno i przesypać do miski. Chleb tostowy pokruszyć drobno i połączyć z dynią w misce. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Por oraz boczek również pokroić w kostkę. Rozgrzać masło na patelni i dodać pokrojoną cebulę oraz por. Smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego pokrojony drobno czosnek oraz boczek i smażyć przez 1 minutę. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Dodać do tego tarty ser żółty, musztardę pełnoziarnistą, natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do wyskrobanej dyni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Całość piec przez 5 minut, a następnie wyciągnąć i podawać z rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów