Cukinia zapiekana z kurczakiem i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3121
Składniki:
- 30 g wędzonego łososia
- 30 g pieczarek
- 6 łyżek oleju
- 2 cukinie
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinie umyć, pokroić na kawałki do 5 cm i wydrążyć środki (wydrążony miąższ zostawić). Wędzonego łososia pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć solą oraz pieprzem, pokroić na kawałki i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone drobno pieczarki, miąższ z wydrążonej cukinii i podsmażyć przez 1,5 minuty. Następnie duże kawałki cukinii przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć środki smażonymi mięsem, na mięso wyłożyć pieczarki z cukinią, a na pieczarki wędzonego łososia. Całość zalać bulionem warzywnym z kostki, doprawić pieprzem oraz solą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni i zapiekać do miękkości cukinii. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)