Cukinia zapiekana z kurczakiem i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3121
Cukinia zapiekana z kurczakiem i łososiem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego łososia
  • 30 g pieczarek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cukinie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinie umyć, pokroić na kawałki do 5 cm i wydrążyć środki (wydrążony miąższ zostawić). Wędzonego łososia pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć solą oraz pieprzem, pokroić na kawałki i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone drobno pieczarki, miąższ z wydrążonej cukinii i podsmażyć przez 1,5 minuty. Następnie duże kawałki cukinii przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć środki smażonymi mięsem, na mięso wyłożyć pieczarki z cukinią, a na pieczarki wędzonego łososia. Całość zalać bulionem warzywnym z kostki, doprawić pieprzem oraz solą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni i zapiekać do miękkości cukinii. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów