Dynia zapiekana z jabłkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2299
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 30 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jabłka Champion
- 2 łyżki suszonych żurawin
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynię oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Miąższ z dyni pokroić w cienkie, podłużne plastry i dodać do pokrojonych jabłek. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Oliwę z oliwek zmieszać z octem balsamicznym, brązowym cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zalać składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerz i posypać pokruszonym serem pleśniowym.
Komentarze (0)