Dynia zapiekana z jabłkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2299
Dynia zapiekana z jabłkiem i serem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 30 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jabłka Champion
  • 2 łyżki suszonych żurawin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynię oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Miąższ z dyni pokroić w cienkie, podłużne plastry i dodać do pokrojonych jabłek. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Oliwę z oliwek zmieszać z octem balsamicznym, brązowym cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zalać składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerz i posypać pokruszonym serem pleśniowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów