Dynia z orzo i fasolką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1737
Dynia z orzo i fasolką
fot. Maggie Hoffman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g miąższu z dyni
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka makaronu orzo
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • garstka świeżej szałwii

Opis przygotowania:

Warzywa oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Szałwię pokroić na kawałki. Fasolkę szparagową przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej szalotki wrzucić makaron orzo, wlać wino wytrawne i dusić do czasu, aż wino odparuje. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać miąższ z dyni oraz garstkę pokrojonej szałwii (resztę pozostawić do dekoracji potrawy). Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do miękkości składników. Pod koniec duszenia wlać ocet balsamiczny oraz miód, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanej wcześniej fasolki na talerzu. Całość posypać pozostawioną szałwią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów