Dynia z orzo i fasolką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1737
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g miąższu z dyni
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka makaronu orzo
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- garstka świeżej szałwii
Opis przygotowania:
Warzywa oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Szałwię pokroić na kawałki. Fasolkę szparagową przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej szalotki wrzucić makaron orzo, wlać wino wytrawne i dusić do czasu, aż wino odparuje. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać miąższ z dyni oraz garstkę pokrojonej szałwii (resztę pozostawić do dekoracji potrawy). Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do miękkości składników. Pod koniec duszenia wlać ocet balsamiczny oraz miód, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanej wcześniej fasolki na talerzu. Całość posypać pozostawioną szałwią.
Komentarze (0)