Dynia duszona z żurawiną, miodem i curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2780
Składniki:
- 200 g miąższu z dyni
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 0,5 łyżeczki curry
- natka zielonej pietruszki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę posiekać drobno, natomiast miąższ z dyni pokroić w kostkę. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Masło stopić na patelni na małym ogniu i wymieszać z miodem. Dodać do tego sparzoną wcześniej żurawinę, curry oraz pokrojoną dynie. Składniki oprószyć szczyptą soli i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę na małym ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)