Dynia duszona z żurawiną, miodem i curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2780
Dynia duszona z żurawiną, miodem i curry
fot. ukanda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g miąższu z dyni
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę posiekać drobno, natomiast miąższ z dyni pokroić w kostkę. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Masło stopić na patelni na małym ogniu i wymieszać z miodem. Dodać do tego sparzoną wcześniej żurawinę, curry oraz pokrojoną dynie. Składniki oprószyć szczyptą soli i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę na małym ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów