Dynia z kiełbasą i fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1786
Składniki:
- 300 g miąższu z dyni
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 200 g białej kiełbasy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody, pokroić w dużą kostkę i włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10 minut. Fasolę osączyć z zalewy. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać kiełbasę białą i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego upieczoną wcześniej dynię i osączoną fasolę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)