Dynia z kiełbasą i fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1786
Dynia z kiełbasą i fasolą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni
  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g białej kiełbasy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody, pokroić w dużą kostkę i włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10 minut. Fasolę osączyć z zalewy. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać kiełbasę białą i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego upieczoną wcześniej dynię i osączoną fasolę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów