Zapiekanka z fasolą, dynią i kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1894
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 250 g miąższu z dyni
- 4 kiełbasy śląskie
- 4 suszone pomidory
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 9,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Fasolę osączyć z zalewy. Suszone pomidory sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Kiełbasę lekko ponacinać ukośnie i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego pokrojony na kawałki miąższ z dyni, sparzone, suszone pomidory i osączoną z zalewy białą fasolę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, majeranku, tartą gałką muszkatołową i zalać bulionem warzywnym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż dynia zmięknie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)