Zapiekanka z fasolą, dynią i kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1679
Zapiekanka z fasolą, dynią i kiełbasą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 250 g miąższu z dyni
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 4 suszone pomidory
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 9,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Fasolę osączyć z zalewy. Suszone pomidory sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Kiełbasę lekko ponacinać ukośnie i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego pokrojony na kawałki miąższ z dyni, sparzone, suszone pomidory i osączoną z zalewy białą fasolę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, majeranku, tartą gałką muszkatołową i zalać bulionem warzywnym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż dynia zmięknie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów