Dynia grillowana z jagnięciną i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1858
Dynia grillowana z jagnięciną i chili
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonej dyni
  • 200 g mięsa jagnięcego bez kości
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryka chili
  • szczypta suszonego szafranu
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Dynię pokroić na porcje, wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć pieprzem, solą oraz suszonym szafranem i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Na kolejną tackę wyłożyć mięso jagnięce i pokrojona paprykę chili, po czym składniki zalać pozostałą oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki postawić na rozpalonym grillu i piec do miękkości. Upieczone ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów